Hur mycket får det kosta?

Satt uppe på Sahlgrenska och pratade med några sjuksköterskor om kostnaderna för vården. Vad får vår vård kosta egentligen, teknik och kunskap går framåt och behandling för allt fler sjukdomar tas fram.
Var skall pengarna komma ifrån för att behandla patienter, hur mycket får en patient kosta och får alla kosta lika mycket. Vem skall bestämma vem som får vilken vård och kanske framför allt vem som inte får vård.
När det skall transplanteras så sparas inga kostnader, om ett organ blir tillgängligt mitt i natten så öppnas flygplatser upp om så behövs med alla kostnader som det innebär ovanpå kostnaden för operationer och vård. Det är bara ett exempel på diagnos som kan kosta oanade summor.
Spännande, svåra men viktiga frågor.
Tjillevipp.........Erika

NJuter.

Jag njuter av att leva av att vara mitt i livet med hår som så sakta grånar, rynkor som tar plats i ansiktet och ger det karaktär, rumpan som drar sig mot marken och midjan som så sakta eskalerar till en större storlek.
Sitter på hotellrummet och har det bra trots att jag egentligen inte vill vara här så har jag det bra. Tak över huvudet, mat i magen, en säng att sova i. Vad mer kan man begära?
Tjillevipp.........Erika

Kloka ord

Läste en artikel i en av morgontidningarna imorse en brandman som bränt bort stora delar av sin kropp. Han skrev om hur jobbigt det var att människor tittade och hur han läste deras tankar och funderingar och hur han led av det.
För att komma vidare så har han kommit på att han äger sina egna känslor, oavsett vad andra tycker och tänker så är det hur han själv reagerar som är nyckeln.
Klok man.
Tjillevipp................Erika

Korkat.

Jag vägde mig igår och hade bara gått ner 0,5 kg på en vecka, så himla besviken jag blev. Men varför egentligen vilka osedvanligt dumma tankar och tro att det skall vara mycket varje vecka, det viktigaste är ju att det är minus och inte plus.
Blir så trött på mig själv ibland, jag har kommit igång ordentligt med träningen, äter inget smågodis, chips eller annat tjafs och dricker ingen alkohol (fuskade i lördags med alkoholen). Jag måste lära mig att vara nöjd med prestation och njuta av att jag mår så himla bra av att ha kommit igång. Livet är för kort för att jaga smalare kropp, mindre vikt och vad det nu kan vara, så länge jag mår bra så är det bara bäst.
Tjillevipp...............Erika

Sakta startar kroppen.

Söndag morgon.
Det är nog veckans bästa morgon för dagen som följer är oftast utan krav. Städning och shopping brukar klaras av på lördagen.
Morgonen börjar med äggröra och bacon som frukost, det är himmelskt gott och extra gott eftersom det bara serveras en dag i veckan.
Jag tror stenhårt på att det vi inte ger oss själva tillåtelse att äta/göra för ofta blir godare/roligare/bättre när vi väl tillåter oss att göra det.
Tror att det gäller allt i stort sett.
Sitter i röda stolen i vardagsrummet och bara njuter av en stunds stillhet, skal köra maken till Arlanda för han skall till England igen. Svärfar har inte så lång tid kvar att leva och då är det extra svårt att inte bo i samma land.
Roger har inte samma behov av att vara nära familjen som jag tycker att han borde ha vilket leder till att jag tjatar en aning på att han skall åka över.
Jag tjatar utifrån mina tankar och känslor men vad är det som säger att det är rätt.
Vi har ju alla olika sätt att förhålla oss till familjer/relationer/känslor och det är väl vår unika rätt att förhålla oss
utifrån vår egen världsbild.
Hmmmm, jag kanska skall omvärdera mitt beteende men samtidigt så tror jag att jag har en förmåga att se det ur ett större perspektiv ett perspektiv dom inte är så påverkat av bra eller dåliga familjerelationer.
Tjillevipp.............Erika

Orka mer.

Vikingarännet är en bra morot för mig, har nu åkt över 2 mil de senaste gångerna jag var ute senast idag. Jalle och jag skall åka tillsammans och vi tränar tillsammans så idag skulle vi åka på Drevviken, ingen av oss har åkt där förut så vi såg fram emot det. Med packade ryggsäckar och laddade sinnen så gav vi oss iväg men det var fasligt så dålig isen var, sprickor överallt som fäller den bäste. Vi kom bara 2,8 km sedan så föll Jalle och slog sin axel ur led. Tur i oturen så har det hänt förut och Jalle kan få tillbaks den i rätt läge men det gick inte att fortsätta efter det. Vi skrinnade åter och jag fick fortsätta i Alby på egen hand.
Totalt idag så har jag åkt, 2,5 mil och det går förvånansvärt bra orken kommer från mental inställning och när jag väl kommit in i rytmen så går det av bara farten.
Vikingarännet är ju 8 mil så det gäller att orka mer och det kommer jag att fixa.
Jag är faktiskt stolt och nöjd med mig själv.
Tjillevipp................Erika

Orka.

Min älskade son var lite sur för att jag inte köpt godis åt honom när jag var ute och handlade. Hmmm, om han vill ha godis så får han kanske tänka på att spara pengar och handla själv. Som den gigantiska curlingmamma som jag är så sade jag att du kan ju få lite pengar så kan du gå ner till affären och handla lite godis. Svaret blev att han inte orkade!!!
Då skall man inte ha något godis heller.
Det konstiga är att han ändå går ut med hundarna en sväng så det blir ju inte så mycket extrasteg för honom men tydligen för många.
Den pojken.
Tjillevipp.....Erika

Kyrkogård

Klädd i snö och med mörkret som lägrat sig så är det en vacker men lite läskig plats. Jag är i Göteborg och eftersom mormor, morfar, farmor och farfar, faster morbror och morfar ligger begravda där så brukar jag försöka gå till gravarna. Jag tänder ljus, sätter blommor och samtalar en liten stund. Just idag så var det extra vackert att tända ljus som fick stå i snön i mörkret.
Eftersom jag är aningen mörkrädd så måste jag tillstå att jag var relativt på tå när jag stod vid gravarn i lite skum belysning aningen spooky.

Efter besök på gravarna så blir det ofta lite tankeresa tillbaks till barndom, jag har tyvärr inte så bra minne så jag har bara vissa vaga minnesbilder av min uppväxt min kära bror har ett mycket bättre minne än vad jag har jag är aningen avundsjuk på honomvad det gäller just den delen.

Mina föräldrar är spridda i havet så jag tycker att dom är nära mig överallt så jag pratar med dom både lite nu och då.


tjillevipp..................Erika

Zumba

Var och tränade Zumba för första gången i mitt liv igår. Det är en sorts latin "shake your body and follow the music" träningsform som var fantastiskt rolig. Jag som har en väldigt bristfällig koordinationsförmåga hade ibland lite svårt att följa dom olika rörelsemönstrena men det gjorde ju ingenting för rytmen i musiken gick att följa. Kan varmt rekomendera detta.
Att notera var att det bara var kvinnor som var där och det förvånar mig lite, musiken är ju lika bra och sensuell för båda könen så förhoppningsvis ändrar det sig.

Ställde mig på vågen igår och den visade 72,8 kg (75 kg förra måndagen), känns väldigt bra och ger en sporre till att fortsätta vara duktig i träning och matintag. Det svåra är att låta bli godis för jag är en obeskrivlig godisråtta.

Tjillevipp.....................Erika

Vikingarännet.

Så var det då dags igen, vet inte riktigt vad det är som driver mig men jag ser fram emot det. Stod på skridskor i Lördags för första gången denna säsong och det kändes bra. 1,2 mil i Lördags och 1,7 mil idag och det känns bra i kroppen.
Jag har för avsikt att träna regelbundet under våren för att återhämta mitt sunda jag som mår så mycket bättre när jag tränar så nu finns det inga ursäkter.
Vägde 75 kg när jag ställde mig på vågen förra måndagen och det kändes allt annat än bra. Har inte tränat på länge och har ätit på tok för mycket god mat, godis och druckit för mycket vin. Nu skall kroppen återfå lite av sin ursprungliga form i alla fall som den såg ut för ca 15 månader sedan.
Tjillevipp..............Erika

Konferens.

Jag var på konferens 2 dagar förra veckan, blev inbjuden trots att jag bara är 3rd party. Konferenser är alltid speciella tillställningar. Programmet är så kompakt, det finns så mycket vilja att göra bra så man skjuter ofta över målet. Deltagarna får jobba med spännande och viktiga saker men frågeställningarna görs så stora så att man inte hinner färdigt. Det gör ju inget om man får möjlighet att följa upp och jobba klart men tyvärr så ges det sällan tillfälle till det eftersom ekonomin inte tillåter att länderna samlas igen.
Festen som är obligatorisk är oxå en speciell upplevelse, som om de flesta vill bli så berusade som möjligt för att vinet och del av drickan är fri så det är bäst att passa på. Men alla jobbar ju så hårt i vanliga fall så det kanske inte är så konstigt, det flirtas och dansa även chefer knyter upp slipsen och släpper loss rejält. Jag drack alkoholfritt och var i säng kl 23:00 faktiskt riktigt skönt.
Det var en del rejält trötta och håliga ansikten påföljande dag, tungt.
Tjillevipp...............Erika

Vikingarännet.

Jag tänkte ta mig runt det i år igen, gjorde det för några år sedan och det var faktiskt väldigt roligt. Har inte tränat någonting ännu men skall börja med skridskor på i helgen.
Skall försöka att vara duktig och uppdatera på bloggen hur det går.
Tjillevipp.....Erika

Tid.

Är så knepigt och svårt att anpassa sig till. Å ena sidan så vill jag att tiden skall gå sakta så att jag verkligen hinner med allt jag vill göra och hinner uppleva men samtidigt så fyller jag dagarna med massa saker som gör att det känns som om tiden aldrig räcker till. Tror att det är viktigt att säga nej till vissa saker och unna mig lyxen av att stanna upp ibland.
Just nu njuter jag av vintern, det är så vackert ute med all rimfrost som bygger på trädens grenar, miljontals diamanter som slängts ut i naturen bara för att glädja oss.
Mmmm, jag har inte bråttom till våren, tids nog kommer den med all sin prakt och sina aktiviteter nu är det nu som gäller.
Tjillevipp.......Erika

Värme.

Goa ljuvliga härliga vänner är vad man behöver här i livet. Tid är i sanningen relativt men en sak är säker och det är att tiden passerar så mycket fortare när tiden spenderas tillsammans med någon som betyder mycket i ens liv.
Tack Susanne för att jag fick vara med dig i går kväll och ta del av dina kloka tankar och funderingar.
Det går aldrig att med ord beskriva hur mycket ett viktigt umgänge betyder för välmåendet det är en känsla som sprider sig som en värme ända in i märgen.
Tjillevipp..............Erika

RSS 2.0